JAG ÄR NY I SVERIGE
_MG_1073
_MGS3835
_MGL0002
_MGL8569

Jag är ny i Sverige


När hjärtat finns med - Positiv integration -  Integration i glesbygd -  Jag är ny i Sverige. Jag har arbetat med det här projektet i fyra år och det har haft lite olika arbetsnamn. Jag tycker de alla ger en betydelsefull metafor för innehåll, budskap och syfte. Som fotograf porträtterar jag nysvenskar i deras nya vardag i Sverige. Att möta andra människor och dela erfarenheter ger en berikande förståelse för andra kulturer. Med text och bild berättar jag om andra människors livshistorier och erfarenheter. Jag sätter individen i fokus. Jag tror det är viktigt att se och prata om enskilda individer istället för invandrare som grupp eller kategori. Att skapa sympati för deras bakgrund och deras nya utmaningar i Sverige. 


Hur fungerar integration idag? Vad är samhällsnyttan - och hur kan den förbättras?


Jag söker stöd och samarbetspartners för att mitt arbete skall fortskrida och utvecklas. Jag tror att det här är väldigt viktig och samhällsnyttig dokumentation från en tid i Sverige då vi står inför nya utmaningar. Mitt arbete har till en start haft fokus på Jämtland och Åre kommun. De gjorde i början på 2010-talet en bred satsning på integration och tillväxt i området. Med mer resurser vill jag utvidga mitt arbete till andra kommuner. Med fler möten, fler perspektiv och personliga berättelser växer kunskap och möjligheter för utveckling. Det här materialet kommer aldrig att bli inaktuellt. Samma utmaningar och frågor kommer alltid att finnas i vårt samhälle - lokalt som globalt - och dessa människors berättelser kommer vara lika angelägna om 10-20-30 år som de är idag. 


Slutprodukten skall bli en bok och en utställning som kan vandra runt och spridas under längre tid. Syftet med boken och utställningen är att skapa nyanserade samtal i frågor som rör migration och integration. Omar och Hassan i Farsta utanför Stockholm


Omar och Hassan är från Darfur i Sudan men dom träffades första gången i Stockholm. Båda två lämnade Sudan som 16-åringar för en ovissresa mot Europa.

 -Det är som att välja mellan att dö där man är eller att dö någon annanstanstans. Båtresan från Egyptien till Italien kommer jag aldrig att glömma, berättar Hassan. Han betalade ungefär 4000 i svenska kronor räknat för en fullproppad båt utan mat.

 -Båtresan skulle ta åtta dagar. Efter fem dagar tog bensinen slut och vi bara drev. Det enda vi hade att äta var lite dadlar och och så fick vi små skedar med vatten ibland. Vi fick så lite för det skulle räcka till de svagaste också, barnen och de äldre.

 -Franska militären hjälpte oss iland. Dom sänkte den andra båten på något vis  och vi fick åka med dom in till Italien.

Omars båtresa tog tio dagar och han säger att det är det värsta han varit med om. -Den resan kommer aldrig att försvinna ur huvudet. Man satt ihopkrupen dag och natt. Jag sov ingenting. Jag förstår inte hur människor kunde somna. När dom framför hade somnat lade jag upp benen på dom, bara för att få sträcka ut dom en gång.


Omar arbetar sex dagar i veckan på Poké i Farsta centrum. Söndag är hans vilodag. Idag skall han och Omar titta på Liverpool - Manchester City på tv. 

 -Vi tittar på matchen sedan ska vi äta vid 19:30, eller 19:40. Det är Ramadan. Vi fastar hela dagarna så efter det vill man äta tillsammans med någon, säger Omar som tydligen är den som kommer stå för matlagningen ikväll.

Vad skall ni äta, frågar jag.

 -Det vet jag inte, säger Hassan och nickar mot Omar. Omar fixar någonting! Men vi gör mat tillsammans säger han och skrattar.

  -Måste vi prata om mat, säger Hassan och jag förstår att de är ganska hungriga.


Fotograf Ulf Isacson